Vad är tränarens uppgift?

 

Inom många andra sporter har atleter en tränare vilka ansvarar för att träna laget, både strategiskt, fysiskt och mentalt. Det finns inom fotbollen också i form av både klubb- och landslagstränare vilka ansvarar för att hålla laget i god form och självklart vinna matcher.

Vad gör en tränare?

Enligt Wikipedia står en tränare för att ta fram strategi, direktiv och instruktioner för laget. Det innebär inte bara att presentera olika förändringar och policys för laget utan att också lära laget de olika strategierna, således kan tränare också uttryckas vara lärare. Själva lärandet sker främst på träningar därr lag genom olika övningar får prova olika strategier. Exempelvis kan det röra sig om att lära spelarna en ny hörnvariant där positionerna på planen är viktiga att hålla.

Träningar för professionella spelare är oftast nästan varje dag, åtminstone 5 gånger i veckan. Således gör det att laget ofta är mycket samspelt. Ibland kan konflikter uppstå inom laget, framförallt på träningar. Därför är det också viktigt för tränaren att inneha ett lugn och kunna agera som konfliktlösare. Det är också viktigt för tränaren att kunna distansera sig från spelare då man ofta måste ta tunga beslut å spelarnas vägnar.shadower