Fördelar och nackdelar med fotboll

Fotboll är en sport som dagligen engagerar miljontals människor i alla åldrar över hela världen. Den kan engagera både som spelare när man är mitt uppe i en match och adrenalinet pumpar, som ledare eller även som supporter. Att följa ett lag har både för- och nackdelar eftersom det verkligen kan påverka riktiga supportrars mående. Går det bra för favoritlaget så lever man i stort sett i eufori, medan det efter ett par förluster snabbt kan gå så långt som till en depression. Kort och gott så kan man uppleva allt mellan himmel och jord som supporter.

Fördelar med fotboll

Det finns många fördelar med fotboll. Så långe man håller det till en bra nivå kan man som spelare få vänner för livet samtidigt som man lär sig mycket om samarbete, lagidrott, respekt och människovärde. Även som supporter kan man få vänner för livet i den gemenskapen.

Det bör även nämnas att de hälsomässiga fördelarna för spelare är väldigt positiva. Man får röra på sin kropp flera gånger i veckan och man stärker sitt hjärta och sina lungor. Man får även starkare muskler. Börjar man i tidig ålder så får man även fördelen att man skapar en grundfysik som man sedan relativt enkelt kan upprätthålla under livet.

En annan sak som kan ses både positiv och negativ är de stora pengarna spelarna tjänar. Det positiva är att många av fotbollsspelarna som är mångmiljonärer skänker stora summor till välgörande ändamål. Å andra sidan är det orimligt mycket pengar som hade kunnat göra stora förändringar i samhället i allmänhet.

Nackdelar med fotboll

Allt är inte enbart positivt med fotboll. Sporten har även sina baksidor. En av de främsta nackdelarna är skador. De finns läkare som brukar säga “fotboll är inte en sport, det är en knäskada”, och just knäna får ta mycket stryk under en fotbollsspelares karriär. Senare i livet kan svaga knän leda till artros som kan vara väldigt svår att behandla.

En annan nackdel med fotboll är huliganismen. Detta är ett problem som man verkligen måste ta tag i. De är så kallade supportrar som går på matcher enbart för att få slåss. Slagsmål på gatorna, pyroteknik och smällare är saker som inte ska kopplas samman med fotboll. I längden kan det leda till stora problem för återväxten i supporterleden. Familjer vågar inte ta med sig barnen på matcher, barnen som är på plats blir rädda och vill inte komma tillbaka och på sikt leder det till ett tappat intresse för fotbollen. Detta har blivit ett stort samhällsproblem som måste få ett stopp.

Det man trots allt kan konstatera är att även om inte allt är guld och gröna skogar med fotboll, så vinner trots allt fördelarna över nackdelarna.



shadower