Fotboll

Fotboll har i organiserad form spelats sedan 1850-talet men liknande varianter av olika bollspel har funnits betydligt längre än så. Man kan med säkerhet inte säga var fotbollen har sitt ursprung men sporten sägs komma från Kina och enligt Fifa själva är det kineserna som har uppfunnit spelet.

Det finns i stort sett oändligt med information och fakta om fotbollen och dess historia.

Under den tiden spelade man med en läderboll fylld med fjädrar och hade nät uppsatta mellan bambustänger. Det fanns även kvinnor som spelade fotboll och det fanns också spelare som spelade på en professionell nivå.

Det förekom även fotbollsliknande spel under Mayatiden i Centralamerika. Aztekerna utövade spelet främst vid religiösa högtider och det var då ett spel på liv och död – de medlemmar som dog under matcherna offrade man till gudarna.

På 1300-talet försökte både Frankrike och England att förbjuda sporten. Man försökte att införa diverse olika lagar som förbjöd människor från att spela och försökte istället få folket att spendera sin tid åt bågskytte. Myndigheterna hade dock inte tillräckligt med makt för att kunna driva igenom förbuden.

På början av 1800-talet hade fotbollen börjat att etablera sig på riktigt och spelades då flitigt på internatskolor i England. Spelet ansågs vara hälsosamt och var ett sätt att göra män av pojkar. Under den här perioden var forbollen mer likt en blandning av rugby och den fotboll vi spelar idag.

Fotbollen kom att bli en omtyckt sport och 1863 bildades Football Association, Englands fotbollsförbund. Förbundet splittrades nästan omedelbart och bildade istället Rugby union 1871.

Fotboll har ofta betraktats som en sport för arbetarklassen trots att många av grundarna av FA, Football Association, i själva verket kom från överklassen. Idrottshistoriker tror att spelets enkla regler och natur har varit en stor nyckel till varför spelet har blivit så omtyckt. Det krävs varken utrustning eller ekonomiska medel för att kunna delta.

Sveriges första fotbollsklubb

I Sverige fick fotbollen först sitt fäste i Göteborg. Ursprungligen var det skotska arbetare som tog fotbollen till Sverige. De första svenska klubbarna som bildades var Lyckans soldater 1883 och Örgryte IS som bildades 1887. Det var även dessa två klubbar som spelade den första matchen i Sverige. Matchen ägde rum på Heden i Göteborg. I Stockholm spelades fotboll redan på 1800-talet men det dröjde ett tag innan klubbar bildades. AIK och Djurgårdens IF grundades 1891 och Hammarby IF grundades 1897.

Idag finns det en hel del olika klubbar, både för vuxna och barn.

Idag är fotboll ett populärt tema på såväl baby shower som barnkalas. Det finns oändligt med dekorationer att köpa vare sig det gäller ett barnkalas eller för att piffa till det när favoritlaget spelar på tv. Hos Kalaskungen hittar du allt möjligt i form av dekoration och partytillbehör för en lyckad fotbollsfest.shadower