Fotbollssupporter på läktaren

Kända kampsånger inom fotboll

Det finns oändligt många sånger som hyllar landslag, klubblag och enskilda spelare. Ja,det finns till och med låtar som handlar om specifika fotbollshändelser och till och med maskotar. Världens kanske mest kända fotbollslåt får nog sägas vara “You’ll never walk alone”, som främst förknippas med det engelska laget Liverpool men som även sjungs av många andra lags supportrar, bland annat Celtic och Ajax. På svensk mark minns vi den heta fotbollssommaren 1994 när vi vann brons i USA och då nynnade förstås alla på “När vi gräver guld i USA”. Andra underbara sånger är psalmen “Abide with me” som sedan 1927 har sjungits innan FA-cupfinalen i England, FC Barcelonas mäktiga “Cant del Barça” som sjungs på katalanska och “Vi är tjejer, vi är bäst” med Pia Sundhage och damlandslaget. Man kan aldrig få nog av fotbollslåtar!

Spelare gör mål

Inför alla stora mästerskap skrivs mängder av roliga fotbollslåtar, både officiella och inofficiella. Till VM i Ryssland fick Gyllene Tider och Linnea Henriksson förtroendet att skriva Sveriges VM-låt. Det blev en taktfast historia som heter “Bäst när det gäller” och den fungerar utmärkt. Men den utklassas dock totalt både vad det gäller såväl charm, känsla och entusiasm av överraskningslåten “Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva” som sjöngs in i hemlighet av Pidde P och spelarnas egna barn. Den innehåller också den obligatoriska kommentatorsrösten, här i form av Christian Olsson på Radiosporten. Det finns andra mästerskapslåtar vi minns, som till exempel “Copa de la vida” med Ricky Martin från VM 1998. Vi får inte heller glömma Georg Åby Ericson och fotbollslandslaget som 1974 sjöng in “Vi är svenska fotbollsgrabbar”. En liten pärla i genren. Fotbolls-VM i Ryssland pågår i över en månad, från 14 juni till 15 juli. För att orka sjunga med i alla låtar är det viktigt med återhämtning samt mat och dryck. Vill du sova gott efter en utmattande supporterinsats i soffan är det därför hög tid att kolla på sängar. Den klassiska fotbollslåten får väl sägas vara öl, och till det smakar det gott med chips och nötter och några fräscha mackor. Glöm inte att dricka vatten också!

Fotbollslåtar vi minns

Hörn utan hörnflagga på fotbollsplan

Världens mest berömda fotbollsläktare är The Kop på Anfield Stadium, Liverpools hemmaarena. Läktaren invigdes 1906, och namnet har sydafrikanskt ursprung och syftar på en kulle där ett slag utspelade sig under Boerkriget år 1900. På 1960-talet, i samband med The Mersey Beat i Liverpool, började fotbollssupportrarna att sjunga på läktarna, ett dittills okänt fenomen. Om du vill se Liverpool som spelar final i Champions League kan det därför vara bra att lära dig några av låtarna. Ett måste är såklart att sjunga med i “You’ll never walk alone” – Liverpools läktarsång nummer ett. Låten är hämtad från en gammal musikal och handlar egentligen inte om fotboll, utan om att aldrig ge upp och att man inte är ensam. För att hylla den egyptiske spelaren Mohamed Salah började Liverpoolsupportrarna sjunga “Mo Sa-la-la-la-lah, Mo Sa-la-la-la-lah, if he’s good enough for you, he’s good enough for me, if he scores another few, then I’ll be Muslim too,” Den kan också vara bra att lära sig. En sång som faller sig naturligt för svenskar är “Go back to Italy” till melodin “Sankta Lucia” som spontant började sjungas på Anfield 1965 när Liverpool slog Inter med 3-1. Ett oförglömligt ögonblick.shadower