De största fotbollsligorna i världen

Alla fotbollsfans följer självklart den högsta ligan i deras egna länder, men det finns vissa ligor som är så stora och välkända, och där lagen som spelar håller så hög nivå, att ligorna har fans och följare från hela världen. Allsvenskan är tyvärr inte en sådan fotbollsliga än, men många svenska fotbollsfantaster (och spelare) drömmer sannolikt om det.

En fotbollsliga som verkligen har många internationella fans är däremot Premier League, den högsta ligan i England. Faktum är att Premier League rent statistiskt är den mest bevakade fotbollsligan i världen, något som till stor del sannolikt beror på att det är den tredje bäst rankade ligan av UEFA (en rankning som bygger på resultaten i europeiska cuper under de senaste fem åren). Premier League är en av de yngre fotbollsligorna i världen, då den grundades år 1992. Då hette ligan FA Premier League. Premier League har bara en division, och i denna spelar 20 lag. Sammanlagt under de år som Premier League har funnits har 49 olika fotbollsklubbar spelat i ligan, men bara sex av dem har lyckats vinna titeln: Manchester United, Blackburn Rovers, Arsenal, Chelsea, Manchester City och Leicester City.

Framför Premier Leauge i UEFA:s rankning hittar man dels den tyska Bundesliga, dels den spanska La Liga. Av dessa är otvivelaktigt La Liga den främsta, då den rankas allra högst av UEFA. Ligans officiella namn är Liga de Fútbol Profesional (eller La Liga Santander, på grund av sponsring). Till skillnad från Premier League är La Liga uppdelad i två divisioner, Primera División och Segunda División. I den högsta divisionen (Primera División) spelar 20 lag om titeln. La Liga har en betydligt längre historia än Premier League, då den grundades år 1929. På grund av det har ligan också påverkats av den spanska historien i allmänhet, något som bland annat har avspeglats genom att det inte spelades några matcher i ligan mellan 1937 och 1939 på grund av det spanska inbördeskriget. Den främsta klubben i ligan är Real Madrid, som har vunnit titeln 33 gånger genom ligans historia. Deras största konkurrent är Barcelona, som tagit titeln 24 gånger. Andra topplag i ligan är Valencia, Sevilla, Atlético Madrid, Villareal och Athletic Bilbao.

Bundesliga är den tyska motsvarigheten till Premier League och La Liga, och även här spelar några av världens topplag, som FC Bayern München. Bayern München är också den klubb som har vunnit Bundesliga flest gånger: de har tagit titeln hela 26 gånger. Ligan grundades år 1963, och varje år tävlar 18 olika klubbar om att vinna. Bundesliga kan skryta om att de har några av de matcher som drar mest publik i hela världen.

Om du drömmer om att åka och se en match i Premier League, La Liga eller någon annan stor fotbollsliga, ska du spana in Avionero. Där kan du nämligen enkelt söka efter flygningar som passar dig, både när det gäller pris och tid, så att du också har råd att köpa biljetter till bra sittplatser i arenan.shadower