Spelarnas utrustning

Fotboll är en sport med relativt lite utrustning, men det finns ändå vissa regler kring hur spelarna ska vara klädda när de spelar officiella matcher.

Enligt reglerna består en spelares obligatoriska ”kit” av fem delar: tröja, kortbyxor, strumpor, benskydd och skor. Det specificeras att tröjan ska ha ärmar, och att eventuell undertröja ska ha samma huvudfärg som tröjan. Detsamma gäller för eventuella underkläder eller underbyxor under kortbyxorna.

Mer omfattande regler finns gällande benskydden. Något som kan anses självklart, men som ändå specificeras, är till exempel att benskydden ”ska ge rimligt skydd”. Vidare står det i reglerna att benskydden ska vara tillverkade av gummi, plast ”eller annat lämpligt material” – visst tolkningsutrymme finns med andra ord gällande vad som är lämpligt. Slutligen står det i reglerna att benskydden ska täckas helt av strumporna. Även om det inte står något i reglerna om strumporna, är det med andra ord tydligt att det inte går att använda vilka strumpor som helst, utan att de bör vara de extra långa fotbollsstrumporna.

När det gäller skorna står det ingenting beskrivet om hur de ska vara utformade i reglerna, men det finns knappast en fotbollsspelare på någon nivå som skulle spela en fotbollsmatch utan ett par fotbollsskor med dobbar. På hög nivå har spelarna sannolikt även ett flertal par skor av olika typer, så att de kan välja det som är anpassat för just spelplanens underlag, till exempel grus, gräs eller konstgräs.

Om man bara vill spela fotboll på fritiden för att det är roligt behöver man dock inte bry sig mycket om vilka regler som gäller kring spelarnas utrustning. Visst kan det vara bra att ha ett par fotbollsskor för att få bättre grepp, men det går lika bra att spela med ett par vanliga gympaskor, så länge man inte spelar på blodigt allvar. Du hittar massor med fritidskläder som passar bra att spela fotboll i på Fritidsfabriken.se.shadower