Kända fotbollsarenor

Vissa fotbollsarenor har uppnått närmast legendarisk status av olika anledningar: på grund av de lag som har sin hemmaarena där, på grund av matcher som har spelats där eller på grund av deras kapacitet. Vanligtvis är det en kombination av alla dessa faktorer som gör att arenorna fått sådan status i fotbollsvärlden att fans drömmer om att få sitta i publiken på en match i arenorna innan de dör.

En sådan arena är Estadio Azteca i Mexiko, som är en av världens största fotbollsarenor med en publikkapacitet på 105 000 åskådare. Här har Club América och CF Atlante sin hemmaarena, och Mexikos landslag har även sina hemmamatcher på denna arena i landets huvudstad. Arenan ligger nämligen i Coyoacán i den södra delen av Mexiko City. Arenan är också känd för de legendariska fotbollshändelser som har skett på dess gräsplan, till exempel det mål som Diego Maradona gjorde i en match mot England under VM 1986, som har kommit att kallas ”århundradets mål”. Det var även på denna arena som Brasilien vann sitt tredje VM-guld år 1970.

En annan legendarisk arena i Sydamerika är Maracaña i Rio de Janeiro i Brasilien. Arenans fulla namn är egentligen Estádio Jornalista Mário Filho, och den byggdes inför att VM skulle hållas i Brasilien år 1950. Vid finalen det året fylldes arenan med rekordstora 200 000 åskådare, trots en normal kapacitet på drygt 103 000 åskådare.

Den största fotbollsarenan vi kan skryta med i Europa är Camp Nou i Barcelona, med plats för drygt 98 700 åskådare. Camp Nou betyder ”Nya Fältet” på katalanska, och arenan är verkligen ett fält, med en storlek på 250 gånger 220 meter. Här hålls förutom fotbollsmatcher även konserter, och bland de artister som har spelat där hittar man storheter som Michael Jackson, Bruce Springsteen och Julio Iglesias.

En arena som inte är känd för sin storlek, utan snarare för sin stämning, är Anfield i Liverpool. Arenan är hemmaarena för Liverpool FC, och har en kapacitet på drygt 54 000 åskådare. Är man ett Liverpool-fan är det ett måste att minst en gång i livet uppleva en match när man sitter i hemmaklackens del av arenan, kallad ”The Kop”. Innan man tog bort ståplatserna från denna sektion hade den en kapacitet på 30 000 åskådare, och hejaramsorna flödar vanligtvis konstant under matchernas gång.

Kanske drömmer du inte bara om att vara åskådare på någon av dessa arenor, utan om att faktiskt få spela på dem en dag. Då måste du börja träna från en tidig ålder, och det kan även vara en stor fördel att ha ett par fotbollsmål hemma som du kan träna skott mot. Du hittar allt byggmaterial du behöver för att bygga ett par mål själv på Byggmax hemsida, som du hittar här. Sedan är det bara att jobba mot din dröm!shadower