Fotbollens moderna historia

 

Som det visats har fotbollen en lång historia bakåt i tiden. Men när kom den moderna fotbollen egentligen att ta sin form? I denna artikel kommer en genomgång av den moderna fotbollens historia att göras.

Den moderna fotbollens ursprung

Fotboll som vi känner till idag började ta sin första form på 1800-talet då den började spelas på brittiska skolor. Dock hade den ett arv av tuffhet och sporten under denna tid kan jämföras med rugby, det vill säga var sporten betydligt mer våldsam. Trots detta växte sig sporten allt större och 1863 startades Englands fotbollsförbund.

Starten av FA-cupen och ligaspelet

Kort därefter startade FA-cupen enligt Stadium. FA-cupen var ett försök av brittiska fotbollsförbundet att göra fotbollen mer populär och man var väldigt lyckosamma med detta.

År 1885 blev fotboll till slut en laglig professionell sport i England och redan 1888 startades den engelska ligan vilken idag kallas Premier league. Dock skulle man inte ha känt igen många lag som spelade under den första tiden i Premier League, detta på grund av att många lag under tiden fram till idag har sammanslagits och bildat nya.

Den globala spridningen

Därefter spred sig fotbollen runt om i världen och den första landskampen utanför Storbritannien spelades redan 1885 mellan USA och Kanada, varpå Kanada gick segrande ur matchen med 1-0. I Sydamerika spelades den första landskampen år 1901 mellan Uruguay och Argentina och i Europa 1902 mellan Österrike och Ungern.

Kort därefter startades också världsförbundet Fifa, närmare bestämt 1904. Fifa står för Fédération Internationale de Football Association och har sitt huvudkontor i Zurich, Schweiz. Fifas huvudsakliga uppgift, då som nu, är att arrangera och organisera viktiga internationella tävlingar, framförallt världsmästerskapen i fotboll för både herrar och damer. Fifa anordnar även Futsal och strandfotboll vilka har egna världsmästerskap.

Därefter startade också Uefa år 1954 vilket står för Union of European Football Associations. De har som huvuduppgift att anordna Europamästerskapen samt skapa ett regelverk inom fotbollen som spelas inom Europas gränser. Uefa har också i uppgift att anordna Europacupen för europeiska klubblag vilket idag kallas för Champions league. Den första Europacupen spelade 1956 mellan Real Madrid och Stade de Reims, varpå Real Madrid vann och blev de första Europamästarna i historien. Real Madrid är också det lag som vunnit mästerskapet flest gånger.shadower