Kläder för lekplats & hur du roddar lekplatshäng efter skolan

Barn älskar att leka av en massa energi på en lekplats efter skolan. Har barnen inga andra fysiska aktiviteter inplanerade under veckan är en timme på lekplatsen perfekt. Att hänga i en lekplats är något positivt för föräldrar också, då barnen inte stökar till så mycket hemma i vardagsrummet, köket eller var de helst leker (för det är aldrig i sina rum).

Lekplatshäng är bra p.g.a. så många olika anledningar, som till exempel att lekplatser är utformade för många olika typer av lekar som hjälper barns mentala utveckling. Fri lek utomhus är en stor stressavlastare för både föräldrar och barn och att ta med barnen till en lekplats kan vara livräddaren en tuff eftermiddag med familjekaos eller trots. Hos 1177 kan du läsa mer om hur barn utvecklas av att leka.

Här kommer lite tips om hur man roddar bästa dagen med lek efter förskolan.

1. Planera och preppa middagen i förväg. Genom att exakt veta vad som ska lagas när man kommer hem med hungriga och ibland gnälliga barn är det nyckeln till ett bra avslut på dagen.

2. Ta med ett mellanmål till barnen som de kan äta innan de kör loss på lekplatsen.

3. Glöm inte solskyddsfaktor. Ibland säger man till sig själv att man bara kommer att stanna en liten stund för att leka. Denna lilla stund brukar utav erfarenhet bli ganska lång. Skiner solen, så på med solskyddsfaktor.

4. Berätta för barnen hur länge ni planerar att hänga på lekplatsen. Nästintill alla barn vill aldrig gå hem från en massa rolig lek och vissa barn vill alltid vara de sista kvar på lekplatsen, för annars har de inte lekt ordentligt. Att förbereda barnen med ett “Vi går hem om 5 minuter” brukar underlätta.

5. Det är bra att ta med sig några extra leksaker. Gillar barnen fotboll, ta med en boll. Gillar de att hoppa hopprep eller gummiband ta med det. Andra roliga saker att ta med är gatukritor, såpbubblor, bilar, dockor och såklart en hink och spade om det finns en sandlåda på lekplatsen.

6. Kläder efter väder såklart men en vattenavstötande och vindtät vårjacka är aldrig fel under månaderna april till september (oktober också om vädret tillåter).

7. Håll tydliga lekplatsregler för de äldre barnen. Är barnen yngre så består en förälders lekparksuppgifter ofta av att valla barnen ner för rutschkanan eller att gunga dem i gungorna. Är barnen äldre kan man låta dem själva leka runt. Kommunikation är A och O. Det är viktigt att lära de äldre barnen att alltid berätta vart de går.

Timmen som spenderas på en lekplats efter förskolan är det enklaste sättet för en förälder att hålla barnen aktiva (utan en massa skärmtid) och förmodligen det bästa sättet att undvika de där djävulstimmar hemma i kaos med barn precis innan middagen.shadower