Regler inom fotbollen

Inom fotbollen finns en lång uppsättning regler som i vilken annan sport som helst. Dessa regler har i syfte att göra spelet mer rättvist och effektivt. I denna artikel kommer de generella reglerna att listas inom den moderna fotbollen.

Format

Den första riktlinjen inom fotbollen är att två lag spelar mot varandra med syftet att skjuta bollen i mål i motståndarlagets mål. Det lag som gjort flest mål efter 2×45 minuters har vunnit matchen. Om det slutar oavgjort kan det leda till att matchen spelats klart och att båda lagen får poäng, dock mindre än vid en vinst. Eller så kan det leda till förlängning vilken spelas 2×15 minuters, och om det fortfarande står oavgjort kan det leda till straffar där det lag som sätter flest av 5 straffar vinner matchen.

Fotbollsmatcher spelas på gräsplaner, det kan röra sig om både naturligt gräs eller konstgräs. Ofta föredrar fotbollsspelare att spela på naturligt gräs då det ger bättre känsla i matchen. Själva gräsplanen är i sin tur uppdelad i en rektangulär yta av vita linjer varpå spelarna inom denna yta spelar matchen. Kommer bollen utanför de vita linjerna leder det antingen till inkast, hörna eller utspark beroende på vilket av lagen som rörde bollen sist.

Spelare

När en match spelas är det som “Fifa menar att ett lag endast får ha 11 spelare på plan, varpå också målvakten ingår. Detta gör att sammanlagt 22 spelare spelar en match åt gången. I sin tur finns också avbytare vilka byter av spelarna under matchens gång. Generellt sett brukar fotbollslag ha 3 byten var under en match. Antalet tillgängliga avbytare kan variera allt från 5 till 7 beroende på vad det är för typ av match eller turnering.